Henrietta Karjalainen: Varmistetaan tulevaisuuden hyvinvoiva työvoima

Totta se on kiertelemättä ja kaartelematta – meillä on astunut tai astumassa työelämään nuori sukupolvi, joka ei tyydy mihin tahansa johtamiseen tai valmiiksi annettuihin toimintatapoihin. Näin on osaltaan siksi, että ollaan totuttu maailmankuvaan, jossa yksilökeskeisyys sekä tietynlainen kaikkivoipaisuuden ja menestyksen illuusio kukoistavat. Samanaikaisesti, yllättävää ehkä, koetaan kuitenkin epämääräisyyttä ja jonkinlaista elämän kaoottisuutta, koska elämästä puuttuu ennakoitavuutta ja struktuureja.

 

Tässä olemmekin mielenkiintoisen kysymyksen äärellä: eri näkemykset, taustat, toiveet ja realiteetit huomioon ottaen kuinka voimme kehittää työelämää, organisaatioita ja johtajuutta suuntaan, jossa nuori sukupolvi kokee ne tarpeeksi mielekkäiksi, houkutteleviksi sekä merkityksellisiksi?

 

Yhteiskuntana meidän on tärkeä pysähtyä miettimään sitä tosiasiaa, että tämän päivän nuoret siis oikeasti saattavat jopa miettiä sitä, että houkutteleeko töihin meno, jos töihin kulutettu aika on pois muusta ”kivemmasta” elämästä. Eli ei ole siis mikään automaattinen ajatus, että totta kai töihin ja työelämään on mielekästä mennä osallistumaan. Työelämä voi myös tuntua pelottavalta: miten siellä pärjää ja jaksaa? Tämäkin on ihan luonnollinen syy jännitykselle ja epävarmuudelle.

 

Siksi nuoria tyyppejä työllistäviä työnantajia tulisikin kiinnostaa, miten ylipäätään varmistamme tulevaisuuden työvoiman sekä miten voimme auttaa työelämän nuorta sukupolvea toteuttamaan itseään mielekkäässä työssä. Olisi nimittäin hurjan tärkeää auttaa nuoria näkemään työn niin, että se motivoisi, ja tulisi tunne siitä, että jokainen voisi antaa panoksensa työelämään sekä yhteiskuntaan ennen kaikkea luoden hyvää elämää yksilö-, yhteisö- ja yhteiskuntatasolla.

 

Helppoja kikkakolmosia ei ole näin suuren asian taklaamiseen saatavilla, mutta seuraavia fundamentaalisia näkökulmia kannattaa pohtia, kun halutaan motivoida nuoria työntekijöitä.

 

  1. Työn kokonaisuuden, tarkoituksen ja kontekstin hahmotus ─ Miksi töissä ollaan? Eli niin sanotusti ”mikä homma”?
  2. Työn fiksu annostelu ja tunnistaminen ─ Mikä on milloinkin sopiva määrä työtä? Miten työn houkuttelevuus kilpailee vapaa-aikaa vastaan?
  3. Yksilön työpanoksen ja työn sisällön linkittäminen osaksi isoa kokonaisuutta ja organisaation tavoitetilaa ─ Ymmärretäänkö asioiden väliset systemaattiset yhteydet?
  4. Ongelmanratkaisu- ja päätöksentekokyvyssä tukeminen ─ Kuinka tehdä oikeita valintoja ja entä miten päästään eteenpäin väärän valinnan sattuessa?
  5. Elämänhallinnassa tukeminen ─ Miten työn parissa syntyneet hyvät oivallukset palvelevat muutakin elämää ja luovat hyvinvoivempaa arkea?

 

Organisaatioiden täytyy tunnistaa yhdessä nuorten työntekijöiden kanssa, millainen työ ja mikä määrä työtä auttaa eteenpäin elämässä, mutta mikä ei kuitenkaan vie kaikkia voimia. Eli olla tällä lailla lempeitä ja ymmärtäväisiä nuoria kohtaan. Yhtä lailla tulee harjoittaa nuoren kanssa sopivin annoksin työelämän kestävyyskuntoa – eli sitä, miten siedetään myös epämukavuutta, normaalia rutiininomaisuutta, tylsyyttäkin, jopa pettymyksiä, ja huomataan silti, että hauskuus ei häviäkään elämästä.

 

Tärkein pyrkimys on, että työnteosta saadaan sellaista, että työ olisi aina, lähes poikkeuksetta, houkuttelevin ratkaisu ihmisen ”leijonan osan” ajankäytölle tässä yhteiskunnassa, toki kukin rahkeidensa mukaan. Elämä ja työelämä ei ole aina helppoa. Mutta voimmeko luoda todellisuutta, jossa yksilön ja yhteisön tavoitteet tuntuvat ihan jopa saavutettavilta hallitsemattoman kaaoksen sekä epämääräisyyden sijaan?

 

Minä, Henrietta, autan organisaatioita pähkäilemään ja työstämään yllä läpikäytyjä teemoja. Pähkinänkuoressa sanottuna, autan organisaatioita johtamaan nuoria työntekijöitä tuottavammin ja menestyksekkäämmin! Olen nuoren sukupolven johtajuuden sanansaattaja ja rohkeasti mukana rakentamassa työnantajabrändejä, jotka ovat veto- ja pitovoimaisia nuoren sukupolven näkökulmasta.

 

Tarvitaanko teilläkin jeesiä nuoren sukupolven ajatuksenjuoksun tavoittamiseen? Riennän oitis apuun!

 

Voit lukea lisää puhujaprofiilistani tästä.

 

Ja verkkosivuihini tutustumaan pääset täältä.