Anu Kuhmonen – Johtaja tai päättäjä, valitse taistelusi, kun tavoittelet kasvua

Johtaja tai päättäjä, valitse taistelusi, kun tavoittelet kasvua – Työntekijän motivaation ja kestävyyden logiikka on ollut olemassa jo kauan ennen elinkeinoelämän logiikkaa

”Ihmisellä on luontainen aikaansaamisen energia, ja sen logiikan tunteminen on yhteisten tavoitteidemme saavuttamisen kannalta kaikista tärkeintä.”

Työntekijä – ihminen, on kiehtova psyykkis-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus. Hänessä on valtavasti potentiaalia kaikissa kolmessa ulottuvuudessa. Emme kuitenkaan vielä ymmärrä tätä 3D-olentoa ja sen logiikkaa kovin hyvin. Tällä hetkellä olemme suorastaan hätää kärsimässä, koska iso osa näistä tekemisen energiaa pursuvista olennoista voi työssään ja elämässään huonosti. Tekemisen energia on jossakin jumissa tai haihtuu harakoille.

Valitettavasti aina jostakin myös ilmestyy uusia johtajia ja uusia päättäjiä, jotka uskovat, että ”tässä ajassa juuri minä saan ihmiset ponnistelemaan organisaatiomme tai yhteiskuntamme vaurastumiseksi, kun vain tarpeeksi pakotan.” Ikään kuin ihmisten vain pitäisi motivoitua siitä, että kyllä tästä joskus jotain hyvää seuraa kaikille, kun valtaa pitävät niin lupaavat eivätkä anna vaihtoehtoja. Siitä huolimatta, että tämä taktiikka ei ole koskaan ihmisen historiassa tuottanut kovin hyviä tuloksia. Aina, ihmiset ovat lopulta valmiita vaikka sotimaan tasa-arvon, vaurauden oikeudenmukaisen jakautumisen ja henkilökohtaisen valinnan vapautensa puolesta. Aina.

 

 

Mikä estää meitä näkemästä, ja johtamasta paremmin?

 

On suorastaan paradoksaalista, että emme edelleenkään vuoden 2030 lähestyessä osaa valjastaa ihmisen luontaisia tarpeita a) saada aikaan ja b) olla aktiivisesti osallinen yhteisössään, esimerkiksi paljon puhutun talouskasvun saavuttamiseen? Inhimillinen aikaansaamisen energiahan on jo olemassa! Miksi edelleen hakkaamme päätämme seinään ja itseasiassa pyrkimyksillämme saada ihmisistä enemmän, jopa tukahdutamme työssä olevien ihmisten normaalia aikaansaamisen tarvetta?

Todennäköisesti olemme yhteiskuntina kehittyneet viime vuosisatoina niin huimaa vauhtia ja hieman hullaantuneet kehityksestämme, että ihminen on jäänyt hieman jalkoihin. Olemme keksineet valtavasti käyttökelpoisia teorioita ja innovaatioita ja yrittäneet välillä mallintaa niillä myös ihmisen käyttäytymistä. Esimerkiksi tietotekniikan ottaessa kehitysharppauksiaan, psykologiassa ja organisaatiopsykologiassa hurmaannuttiin tutkimaan ihmistä pääasiassa tiedon käsittelijänä, kuin tietokone. Miten ihmisestä tehtäisiin mahdollisimman tehokas tiedon käsittelijä, oli kysymys, joka jätti varjoonsa monet muut inhimillisen draivin ja kestävyyden osa-alueet. Viimeisin huumaannuttava innovaatiomme on talouskasvu ja markkinatalouden koko maailmaa ohjaava logiikka, jolla voidaan säädellä jopa sotien kulkua. Mutta silläkään ei pystytä ratkaisemaan ihmisen motivaatioon ja kestävään työntekoon liittyviä kysymyksiä.

”Tarvitsemme tässä ajassa runsain määrin erilaisia tulkkeja markkinatalouden ja ihmisten logiikan välille, jotta saamme systeemin toimimaan kestävästi.”

 

 

Ratkaisun avaimet

 

Tarvitsemme tässä ajassa runsain määrin erilaisia tulkkeja markkinatalouden ja ihmisten logiikan välille, jotta saamme systeemin toimimaan kestävästi. Tarvitsemme myös taitavia keskustelun fasilitoijia – ihmisiä, jotka kykenevät luomaan vuoropuhelua kahden aivan erilaisen tieteenalan ja todellisuuden edustajan välille. Tarvitsemme ihmisiä, jotka osaavat tehdä nämä asiat ymmärrettäviksi niille, joilla on valtaa vaikuttaa.

Takaisin otsikkoon. Johtaja tai päättäjä – valitse taistelusi. Haluatko sinä jatkaa perinnettä, jossa ihmisen motivaation pyöreää palikkaa tungetaan elinkeinoelämän neliskanttiseen reikään vai olisitko sinä se johtaja, joka lähtee tekemään kasvua ymmärtämisen ja olemassa olevien voimien valjastamisen kautta?

Anu Kuhmonen Sosiaalipsykologi, valmentaja ja työelämän kehittäjä LinkedIn